Salvin Albatrosu

Thalassarche salvini

Familya: Albatrosgiller (Diomedeidae)

Cins: Thalassarche

Tükenmiş
EX
EW
Tehlike Altında
CR
EN
VU
Tehdide Yakın
NT
Düşük Riskli
LC
Diğer
DD
NE
Korunma Durumu: Tükenmiş (EX) Doğada Tükenmiş (EW) Kritik Tehlikede (CR) Tehlikede (EN) Duyarlı (VU) Tehdide Yakın (NT) Düşük Riskli (LC) Yetersiz Verili (DD) Değerlendirilmemiş (NE)
Diğer İsimler
Türkçe
Salvin Divane Kuşu
İngilizce
Salvin's Albatross, Salvin's Mollymawk

Güney Okyanusu’nun birbirinden uzak ada gruplarında koloniler hâlinde üreyen, üreme mevsimi dışında Güney Afrika’dan Avustralya’ya ve Güney Amerika kıyılarına kadar geniş bir alanda dolaşan, orta-büyük boylu bir deniz kuşudur.

Boyu yaklaşık 90 santimetre, kanat açıklığı 212-256 santimetre arasında değişir, ağırlığı 3,3-4,9 kilogramdır ve mahcup albatrosla birlikte mollymawk grubunun en büyük üyesidir. Yetişkin bireylerde tepe gümüş grimsi; yüz, üst boğaz ve üst sırt grimsi; sırt, üst kanat ve kuyruk ise gri-siyahtır, sağrısı beyaz olup alt tüyleri de beyazdır, alt kanatta siyah bir başparmak izi ile kanat kenarlarında ince siyah şeritler ve siyah kanat uçları bulunur. Gagası soluk gri-yeşil renkte olup üst çenede soluk sarı bir sırt ve parlak sarı bir uç taşır, alt çene ucunda ise koyu bir leke vardır. Ergin öncesi bireylerde gri alanlar daha yaygındır ve gaga mavi-gri renkte olup her iki çenenin ucu siyahtır.

Beslenmesini büyük ölçüde balık ve kafadanbacaklılar oluşturur. Bitki örtüsü seyrek kayalık küçük adalarda koloniler hâlinde ürer, yuvası çamur, tüy ve kuş kemiklerinden yapılmış bir kaide biçimindedir. Tek yumurta eylül ayında bırakılır ve her iki ebeveyn tarafından kasım başına kadar kuluçkaya yatırılır, yavrular yaklaşık dört ay sonra uçma yeteneği kazanır.

Dünya popülasyonu 1998 verilerine göre yaklaşık 61.500 birey olarak tahmin edilir ve Bounty Adaları’ndaki çift sayısının 1978’de 76.000’den 1998’de 30.750’ye düşmesi türün gerilediğine işaret eder, başlıca tehdidi uzun olta balıkçılığı ve trol ağlarında hedef dışı avlanmadır. Uzun süre mahcup albatrosun bir alt türü sayılmış, 1990’ların sonundaki taksonomik çalışmalarla ayrı bir tür olarak kabul edilmiştir, en yakın akrabası ise keşiş albatrosudur.