Güney Afrika’ya özgü, kıyı ovalarında güney KwaZulu-Natal’dan batıda Bredasdorp yakınlarına kadar dar bir şeritte dağılım gösteren endemikYalnızca belirli bir bölgede doğal olarak yetişen, dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmayan. bir ağaçkakandır.
Yaklaşık 22 santimetre boyunda, çenesinden kuyruk altına kadar yoğun siyah beneklerle kaplı sarımsı-beyaz alt kısımlara sahiptir. Erkek bireylerde sırt zeytin yeşili renginde ve soluk zeytin-sarı baklava dilimi biçimli beneklerle süslüdür, tepe ve bıyık kırmızımsıdır. Dişide ise baş siyah zemin üzerine beyaz benekli olup kırmızı renk yalnızca ense bölgesinde görülür, bıyık çizgisi soluk ve belirsizdir. Gri-siyah başta kırmızı uçlu tüyler ve tam kırmızı bir ense sorgucu dikkat çeker, lorKuşlarda gaga dibi ile göz arasında kalan bölge.lar siyah beneklerle noktalı sarımsı, kulak örtü tüyleriKuşlarda kanadın, kuyruğun ve kulak açıklığının üstünü örten, uçuş tüylerinin köklerini de gizleyen küçük tüyler. siyah çizgili beyazımsı, yanaklar canlı kırmızı, gözleri ela renklidir.
Ürkek ve sessiz davranışlı bir türdür, orman, orman kenarı, çalılık ve plantasyon alanlarında çiftler hâlinde yavaş ve dikkatli hareketlerle böcek arar. Genellikle sık çalılıktaki ince dallarda beslenmeyi tercih ederek gözden uzak kalır, varlığını “pleeiiee” biçiminde tek heceli tiz bir sesle belli eder, gagalama davranışı göstermez. Beslenme kaynağını ağaç kabuğu ve dallarında aradığı karıncalar, karınca larvaları, odun kurdu böcekleri ile akkarıncalar ve bunların yumurta-pupa evreleri oluşturur.
Üreme dönemi ağustos-kasım arasında olup ekim ayında zirve yapar, yuvasını ölü ağaç gövdelerinde açtığı oyuklara kurar. Erişkin popülasyonu 1.000-3.300 birey aralığında tahmin edilir ve eğilimi sabittir ancak küçük popülasyon büyüklüğü nedeniyle IUCN tarafından Tehdide Yakın (NT) kategorisinde değerlendirilir, başlıca tehdit unsuru yaşam alanı kaybıdır.





